perjantai 24. elokuuta 2007

Energiansäästöä termoksella

Vaelluksilla pyritään usein pääsemään mahdollisimma vähällä mukana kulkevalla tavaralla ja energiansäästö on ykkössana luonnossa liikkumisessa mutta silti...

...suuri osa luonnossaliikkujista käyttää uusiutumattomia polttoaineita ruoanvalmistukseen pitkä kaavan mukaan. Ruokaa kypsennetään ja haudutetaan keittimen päällä jolloin energiaa kuluu hukkaan polttimen tohottaessa. Kuitenkin...

...suurin osa retkiruuista olisi mahdollista valmistaa hauduttamalla ruokatermoksessa. Kahdella tilavalla ruokatermoksella saa aikaan varmasti riittävästi ruokaa kahdelle ellei kolmellekin. Kaikki pussiruoat voi valmistaa ruokatermoksessa hauduttamalla samoin kuin muutkin ruoat. Riisin ja pastan valmistaminen käy kuin itsestään kun laittaa ruoka-aineet ruokatermokseen ja kaataa päälle kiehuvan veden ja laittaa kannen kiinni. Valmistusaika tosin hieman pitenee mutta maku on varmasti yhtä hyvä ja ruoan valmistuessa voi puuhailla muuta.

Harvaa ruokaa pitää erityisesti keittää pidempiä aikoja. Suurin osa ruoka-aineista kypsyy alle puolessa tunnissa termoksessa ja säilyttää lämmön jopa tunteja eteenpäin.

Termosen valinnassa kannattaa huomioida termoksen suuaukon koko. Suurin osa lämmönhukasta tapahtuu korkin kautta joten korkin on oltava eristävää materiaalia. Usein korkit ovat muovisia ja sen vuoksi termosten suuaukot ovat pieniä jotta lämmönhukka olisi mahdollisimman pieni.Itse sisäkorkin päällä on usein toinen paksumpi korkki jonka tehtävänä on vähentää korkin kautta tapahtuvaa lämmönhukkaa ja tarvittaessa toimia ruoka-astiana. Suuaukon on kuitenkin oltava riittävän suuri jotta lusikoiminen suoraan termoksesta onnistuu.

Termoksella ruoan valmistaminen onnistuu niin kesällä kuin talvellakin ja energian säästö suurenee mitä kylmemmällä ilmalla ruokaa valmistetaan.

Ei kommentteja: